Визитата на папа Франциск в България е важно събитие и

...
 Визитата на папа Франциск в България е важно събитие и
Коментари Харесай

Папа Франциск диша само с един бял дроб

 Визитата на папа Франциск в България е значимо събитие и самопризнание за нашата страна, без значение, че множеството от нас принадлежат към Източноправославната черква. Франциск е звезда в международните медии, модернист във Ватикана, парий измежду водачите на римокатолическата черква, симпатяга и футболен почитател. Но това ли е всичко, което знаем за папата? „ Стандарт “ се зае да осветли този въпрос, като ви дава някои забавни – познати или непознати – обстоятелства за римския понтиф…
Няма спор, че папата има огромно сърце и по тази причина всички вярващи го обичат доста. Но доста малко знаят, че  той диша единствено с един бял дроб . Другият е бил отстранен още в младежките му години, откакто е страдал от зараза. Невероятно по какъв начин един усложнен в дишането 78-годишен мъж наподобява по този начин удивително добре в здравословен проект!

Като същински аржентинец  папата е огромен обожател на тангото .

Франциск  доста харесва книгите на Дж.Р.Р. Толкин . Особено обичани негови герои са Фродо и Билбо, които той употребява като образец за изпълнени с вяра герои, призовани да извървят пътя в една трагична борба сред положителното и злото.

Едва 12-годишен  Франциск се влюбва в момиче  от своя квартал. Казал й: „ Ако не се оженя за теб, ще стана духовник. “ Е, папата спазил обещанието си…

Като младеж папата играл баскетбол  (повлиян от татко си – също разпален по баскетбола). Затова и, с изключение на футболните, постоянно му подаряват баскетболни тениски, а своя персонална такава с номер на състезател е получил от тима на „ Бостън Селтикс “.

Като кардинал и явно разпален по готвенето,  Франциск избрал самичък да готви манджите  си в своя дребен апартамент в центъра на Буенос Айрес. Вече папа, той тайничко посещата кафетерии в Рим и похапва с посетителите за тяхно огромно удивление.

Понтифът получил  необикновен подарък – мотор „ Харли Дейвидсън “  – откакто благословил вкупом стотици рокери и визитите им с мотори на площад „ Св. Петър “ в Рим. Мотора Франциск продал, а приходите дарил за бездомните.

Папата може да се нарече  полиглот  – той има отлични умения по испански, латински и италиански, а схваща немски, френски, португалски, британски и… украински.

Той избрал папското си име, заради  поклонението, което изпитва към Св. Франциск от Асизи  и към аскетичния живот на този светец. И несъмнено съблюдава заветите на светията – като архиепископ живее в дребен апартамент в Буенос Айрес и се вози на рейса. При избирането си за папа отлетял към Рим с място в икономична класа. А през днешния ден отхвърля да живее в формалната лъскава папска резиденция.

Освен че е непретенциозен и преклонен, понтифът стана прочут и с  доброто си възприятие за комизъм . След като бе определен за папа той споделил на кардиналите: „ Нека Бог ви елементарни за това, което сте направили. “

Делата на Франциск  напомнят на подиуми от самата Библия. Той прегърна и благослови мъж, затрупан с тумори (подобно на Исус, който излекувал прокажен) и изми краката на малолетни нарушители, в това число и на мюсюлманка.

В доста връзки папа Франциск е „ първи “ . Той е първият папа-йезуит, първият от Америка, първият от южното полукълбо и първият неевропейски папа от времето на сириеца Григорий ІІІ от 741 година.

Любимата картина на папа Франциск е „ Бялото разпятие “  на френския художник Марк Шагал. Платното демонстрира разпъването на Исус на кръста завит с бял шал – знак на това, че божият наследник е бил евреин.

Останалото е история…
standartnews.com
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР